...Ikatan Musafir..

Saturday, 30 October 2010

Diana..~

sejak semalam saye teringat kepada seorang insan yang telah
lame pergi meningglkan kite.
pemergiannye penuh tragedi..ade sesuatu disebaliknya nya..
ntah la, hati dan fikiran semakin kuat berfikir tentang dirinya..
dia bukanlah seperti srikandi islam zaman Rasulullah yang saye perlu contohi dan teladani..
tapi..siape tahu kebenaran kehidupannya..
jika benar dia seorang Islam, jika hayatnya masih ade, saye yakin, pasti satu impak yg besar akan terjadi di negaranya terhadap Islam..
waAllahua'lam...

secebis kenangan untuk mendiang Princess Diana..
Hadirmu bersama kuntuman senyuman
Terlukis wajah sicantik rupawan
Kau jadi impian berjuta pria
Kau jadi idola pemuda
Namun kau pergi bersama tragedi

Kisahmu
menyentuh menggamit hati
Kasih ditinggal bersama kenangan
Permaisuri kau insan sepi


Segala-gala di
takdirkan Tuhan
Pasti tidak sia-sia

Layar lara seorang puteri

Kembara sayu seorang i
bu
Menghadiahkan jutaan ikhtibar
Di hati seorang wanita

Yang bernama puteri



Oh Diana
Kau umpama
kerdipan di malam gelita

Akhirnya terpendam dipagut derita
Dalam mencari erti cinta





Oh Tuhan...

"Benarlah tiada bahagia tanpa iman,

Benarlah tiada kebahagiaan tanpa Islam di jiwa"
Sesungguhnya harta, nama pangkat dan juga rupa
Bukanlah jaminan kebahagiaan

Kebahagiaan pada keimanan


Read more...

Friday, 29 October 2010

...Hidup Ini..~

Jam tangan menunjukkan tepat pukul 1.45am.. mata masih belum mengntuk, terdetik di hati untuk menulis sesuatu didada blog..
Mood untuk mengulang kaji pelajaran pun dah hilang untuk malam ni..
jari2 mula berayun laju menaip sesuatu yang mule bermain di benak fikiran...

**macam nak wat cerpen pulak^^**
tapi memang saye terfikir sesuatu malam ni yang membuat minda berfikir dan terus berfikir..
ape akan jadi dengan sebuah negara yang mendapat gelaran "negara Islam"sedangkan warga serta pemimpinnya semakin jauh dengan hukum syariat islam?


saye bukanlah seorang ulama' utk mempersoalkan hukum atau meletakkan fatwa atau mengutarakan ayat quran dan hadith. tapi..hanya insan biasa seperti 'mereka' untuk berkongsi dan membuat semua orang untuk berfikir..

rasanya dah beberapa kali juga saye post tentang isu yg sama tapi method yang berbeza..
saya sendiri kurang pasti masih ade lagi ke post2 yang lame..sbb dah beberapa kali juge kemas kini blog dan delete post2 lame.uhu..

Gejala sosial yang semakin berleluasa dikalangan rakyat dan pemimpin semakin mengganggu fikiran saye dan orang2 macam saye..
mungkin seringkali berfikir, bagaimana caranya nak mengatasi..
dah terlalu banyak kes..

bagaimana pemimpin sendiri mengambil mudah tentang pergaulan..anak dan isteri terlalu bebas untuk bersosial..
bila rakyat melihat ikon mereka, maka, itulah yang mereka ambil untuk dijadikan contoh. seterusnya, ajaran2 yang dipamerkan oleh pemimpin2 yang memandang mudah tentg hukum agama ni pun menjadi satu budaya kepada masyarakat..

hurm..kepala saye pun dah pening. saye bukanlah orang yang memegang jawatan didalam organisasi negara..tapi sekurang2 nya kite concern dan kasihan kepada mereka semua..
oleh yang demikian, kite memerlukan seorang pemimpin yang tahu, arif dan mengamalkan hidup cara islam yang sebenar.

kite bukan sahaja mahukan pemimpin yang bijak pandai tentang urusan dunia, tetapi juge lagi bijak dan pandai tentang urusan akhirat. orang itulah yang kite perlukan.

kite seringkali mendengar orang mengata itu ini tentang masalah sosial zaman sekarang, tetapi adakah mereka berfikir bagaimana caranya untuk membendung isu ni?
kesan yang sangat teruk dah terbentang didepan mata.
pembuangan bayi, ragut, dadah, arak, macam2 lagi..

siape yang bertanggungjawab? salah siapakah semua ini?
ibu ayah? adik beradik? guru2? sahabat? mahupun pemimpin?

yer..tidak dinafikan ibu ayah memainkan peranan utama, tapi siapa tahu pengaruh rakan sebaya itu sangat kuat dan sangat berkesan. dan siapa tahu, kemudahan2 hiburan yang pemimpin sediakan untuk warganya bersuke ria, menghilangkan rase bosan, mendapat keseronokan dan undang2 secular itu lebih kuat pengaruhnya...
Na'uzubillah..

bagaimana caranya? memanggil setiap daripada mereka untuk mendengar tazkirah, kuliyah mahupun usrah?
berapa ramai sangat lah daripada mereka yang berminat untuk mendengar semua ni. tarbiyah? dakwah fardhiyah? berapa sangat lah keberkesanannya, mungkin hanya orang2 yang berminat atau terbuka hati nak ikot saja yang akan dengar. bagaimana dengan yang lain?
kasihan mereka.. takkan nak biarkan hidup mereka terus hanyut dengan dunia yang mereka cipta.. kesian mereka..

bukan salah dengan cara dakwah fardhiyah..tapi, berapa sangt la keberkesanannya. berbalik kepada sirah dulu pun, kerana kepimpinan nabi, Islam boleh gemilang..
jadi sekarang? inilah masanya kite nak aplikasikan semua ni..
tarbiyah pun tarbiyah juge. itu yang utama, tapi...
"berdakwahlah dengan cara berhikmah"

hanya satu cara yang saya rasakan berkesan untuk menyampaikan dan membantu mereka dengan impak yang besar.
kita dapat lihat bagaimana besarnya impak yang dibawa oleh seorang pemimpin. begitu juge lah caranya bagaimana kite inginkan daulah islamiyah. adanya kuasa, ape2 pun boleh jadi..
bayangkanlah, malaysia di tadbir dan dipimpin oleh seorang ulama'.. SubhanaAllah, saya dapat bayangkan kehidupan kita ibarat zaman Rasulullah..

tak perlu pergi jauh, sebagai salah seorang pelajar UIA, saye nampak keberkesanan dan kesan sebuah kepimpinan serta undang2. kat UIA ni ade 2 bende...

pertamanya kuasa admin. kes helmet. kerana rule, sume pelajar pakai helmet. sebab ape? takut kene saman.uhu.. jalan kat UIA ni one way je, so, sape2 yang melanggar pun boleh kene saman, jadi terpaksalah kami pusing jauh satu UIA baru sampai kedestinasi. dan macam2 lagi lah.. tengok, betapa kuasa dapat pengaruh warganya..

keduanya, sepertimana yang semua orang jelas, malah tengok pada nama pun dah tahu. bile saye berada didalam UIA, saye dapat rasekan ini adalah satu kawasan yang "protected"
sebab ape, dalam ni lah saye dapat merasai negara ISlam, islamic environment.. kalau masuk dalam UIA ni, sume makhluk Allah yang bergelar wagra UIA, WAJIB menutup aurat.. walaupun kekadang ade juge yang pelik. tapi sekurang2 nya mereka menutup aurat. sebab ape? sebab RULE yang telah ditetapkan oleh pentadbiran UIA. tengok, ni juge satu contoh keberkesanan pengaruh sebuah pentadbiran. lecturer saye sendiri cakap,
"kalau saye masuk UIa, saye rase selamat, sebab islamic environment, bile keluar je dari pagar UIA, saye rase tak selamat langsung kerana seperti berada ni negara lain.."


nak cakap nye kat sini, ni lah kepentinagnnya kite punya seorang pemimpin yang arif tentang syariat ISlam..ape gune pembangunan yang begitu pesat, tetapi warganya hidup penuh dengan dosa..
Ape gune negara berkembang dengan pesatnye, pemimpinnya hidup mewah, diberi itu ini, rumah, kereta, dan macam2 lagi.. tapi warganya hidup susah, miskin,terseksa dengan kecaman kerajaan secara halus..
-naikkan gaji, tapi tax pun naik. -beri pinjaman kewangan kepada pelajar, tapi diseksa dengan bayaran yang berlipat ganda. -sumbangan subsidi, tapi naikkan harga barang..
dan macam2 lagi..

kadang saye nak ketawa..kite semua seperti tertipu dengan permainan mereka yang suke mengambil hak kite sebagai rakyat...
islamic festival lah, bantuan rakyat lah, satu malaysia lah.
kite fanatik sokong dan vote die, tapi..cube fikir, ape yang die beri kepada kite?
duit? time nak mengundi je kot. bantuan? same lah. hiburan? wah, sgt hebat yang mereka sumbang untuk rakyat. nilah pemimpin yang dibanggakan.
tapi..adakah die beri kite pluang untuk merasai kehidupan sebenar islam?
jauh sekali.. bandar semakin membangun pun, kite tetap di takuk yang same. hanya mampu berjalan2 melihat keindahan yang dilakarkan. tak mampu untuk menyentuhnya..

"sokonglah barang buatan MAlaysia"
uhu, macm ne nak sokong? rakyat ni xda duit. sume hak dah diambil. barang buatan malaysia pulak semakin mahal dijual dinegara sendiri..
Lecturer cost management saye ade gitau, die gi hongkong ke ,mane tah..saye pun tak ingat, beli barang buatan malaysia yang dijual disana harganya jauh sangat murah berbanding harga yang dijual di Malaysia..nampak sangat memang nak menyusahkan rakyat..

kenapalah kite tak terfikir semua ni..kenapa masih menyokong mereka? padahal mereka tak beri ape2 kebaikan atau keuntungan kepada kite. kebanyakan yang mereka beri, mereka ambil semule dengan care lain yang kite tak sedar...

hm..waAllahua'lam, saye bukanlah pengkaji hal ehwal negara, tapi pengetahuan dan maklumat yang saye perolehi, saye tak rase salah.. jadi..
pejuang2 yang mengaku pejuang agama Allah.. beranikan diri, ni lah masanya nak merealisasikan matlamat sebenar dan sunnah terbesar Rasulullah. iaitu mengejar Daulah Islamiyah..
sampai bile nak berada di bawah pentadbiran orang yang jahil tentang agama?
sibuk mentarbiyah diri, tapi tak fikir tentang masyarakat sekeliling.
teringat satu kisah dimana Allah mnyuruh malaikat untuk menghancurkan satu kawasan tu kerana dosa yang mereka laukan, tapi tindakan malaikat terhenti kerana ade seorang hamba yang sedang beribadat. lalu Allah tetap mengarahkan agar orang yang sedang beribadat itu pun dihapuskan sama.. kerana ape? kerana die hanya memikirkan tentang dirinya sendiri.."

jadi sahabat2, pembaca yang dihormati..fikir2kanlah..tak salah nak tingkatkan tarbuyah dan iman sendiri, tapi jangan ingat kubur lain2, kite takkan dipersoalkan diakhirat nanti..

kite ingin jadi yang berkuasa, bukan untuk kuasa, tapi ingin merebut kuasa daripada orang yang gilakan kuasa..

Read more...

Wednesday, 27 October 2010

...Naruto...~


"jangan mudah mengalah..."
satu ungkapan yang sering kite dengar. tapi adakah sebenarnye kite faham benar dengan ayat yang ringkas ni..

ape kaitan pulak dengan Naruto? uhu..
tiap kali saye tengok naruto..saye nampak sebaris ayat ringkas ini terrealisasi..uhu, cam ne sebutan sebnr..????^^

tak mau ckp panjang..nak study, faham2 sendiri^^
Kuat semangat naruto dlm menentang musuh..
jadi..bagaimana pule dengan kite yang bergelar khalifah di muka bumi ini?
"tepuk dada, tanye iman.."
waAllahua'lam..^^
keep smile=)

Read more...

Tuesday, 26 October 2010

Lelaki idaman wanita...

salam..
Alhamdulillah..tadi petang adalah hari terakhir semua assignment dihantar..setelah beberapa bulan kehidupan di UIA untuk sem ni memerlukan sedikit pengorbanan masa, akhirnya ia terlerai juga..
Bukan saya seorang..tapi boleh dikatakan majoriti..kepada semua pelajar UIA, sem ni adalah antara sem yang sangat banyak assignment..

Ape pun..alhamdulillah, semuanya dapat disiapkan..segala urusan dimudahkan oleh Allah SWT..
Lepas ni..Semua pelajar boleh la fokus untuk peperiksaan akhir sem ni..insyaAllah.. Walaupun sedikit getar dengan jadual exam sem ni yang agak mencabar diri.. ade 2 hari exam yang ade 2 subjek.. so, 4 subjek akan setle dlm mase 2 hari.. huh.. moge dimudahkan segala urusan oleh Allah, insyaAllah..

Tapi sebenarnye, bukanla tentg exam yang saya ingin perkatakan malam ni..tapi satu tajuk yang tidak asing lagi..mungkin dulu ie menjadi agak asing..tetapi sekarng sudah sgt familiar ia di hujahkan..
Jika selalu kite dengar satu statement tentg.. "wanita idaman lelaaki", tapi malam ni, saye ingin sentuh sedikit tentg "lelaki idaman wanita"

Bukan lelaki sahaja yang ingin memilih seorang wanita untuk dijadikan isteri. tetapi wanita juge berhak memilih seorang lelaki untuk dijadikan seorang suami yang mampu membimbingg mereka ke arah Siratalmustaqim..

Kadang2, sebagai seorang lelaki, mereka tidak sedar, bukan mereka sahaja yg mencari, rupenye kaum hawa juge mencari..
Jika kaum Adam inginkan seorang isteri solehah, pandai memasak, mentaati kedua ibu ayah, menjaga kehormatan diri, menghormati orang lain, mampu mejadi ibu mithali... bagaimana pula kriteria seorang lelaki yang menjadi idaman setiap wanita?

Adakah cukup jika kita sekadar mencari isteri solehah? tanpa memandang pada diri sendiri.. layakkah die digandingkan dengan seorang wanita solehah jika diri sendiri tidak terjamin kesolehannya..

Wahai kaum adam..Dengarlah sedikit luahan hati kaum hawa yang inginkan seorang lelaki yang mampu menjadi imam didalam keluarga...

Pasti dan sungguh pasti..seorang wanita tentu nya inginkan seorang lelaki yang boleh menjadi imam untuk nya dan keluarga..bukan sahaja sebagai imam didalam solat, tetapi mampu menjadi imam keluarga. seorang lelaki yang bertanggungjawb dlm menguruskan keluarga..yang mampu mendidik keluarga kearah kebenaran sehingga lahirnya sebuah baitul muslim yang diredhai Allah..
Jika seorang bakal ibu mentua selalu menyoalkan tentg "adkah gadis itu pandai memasak?"
jadi rasenye tidak salah jika seorang ibu kepada seorang gadis menyoal tentang.. "adakah lelaki itu mampu menjadi seorang imam?"

"kaum laki2 adalah imam kepada kaum perempuan.."

Jika seorang lelaki inginkan seorang gadis yang pandai menguruskan rumah tangga. sudah pasti seorang gadis juge inginkan seorang lelaki yang bertanggungjawab..
"isteri adalah amanah kepada seorang lelaki"
jadi..bile ie adalah amanah, tambahan pula amanah dari Allah SWT, maka, wajiblah die melaksanakan amanah yang dipikul..
Jika seorang lelaki inginkan seorang wanita yang mampu menjadi ibu kepada anak2 nya.. tentu sahaj seorang perempuan juga inginkan seorang lelaki yang bertanggungjawab untuk menjadi seorang ayah untuk anak2 nya...

Jika seorang lelaki inginkan seorang gadis yang menghormati orang tua.. tentunya seorang gadis juga ingin seorang lelaki yang mentaati kedua ibu ayah..
"syurga seorang anak itu terletak di tapak kaki seorang ibu.."
walaupun lelaki telah berlahwin, tapi..tanggungjawab terhadap ibunya tetap yang utama..
fenomena yang berlaku dlm masyarakat kini adalah apabila seorang lelaki yang telah berkahwin merasa diri dah lepas tanggungjawab terhadap ibu ayah. tumpuan hanya pada anak dan isteri..
inilah mentaliti manusia zaman sekarang.. wahai kaum adam..taatilah ibumu..syurga terlatak pada ibu, bukan pada seorang isteri..

Jika seorang lelaki inginkan seorang wanita yang mampu menjadi sayap kiri perjuangannya, seorang wanit
a juge memerlukan seorang yang mampu menjadi sayap kiri dan menyokong dalam perjuangnnya..

Jika seorang lelaki inginkan seorang isteri yang menyenangkan hati suami, jadi, tak salah jika seorang isteri ingin kan seorang suami yang juga menyenangkan hatinya.. kalau kite lihat, ramai suami yang buat isterinya seperti seorang hamba.. cube kite tengok bagaimana sifat Rasulullah bersama isterinya.. sentiasa membantu dlm melakukan kerja rumah, mendidik anak2, berguaru senda..malah saling hormat menghormati.. Nabi adalah ikon terbaik sebagai contoh lelaki idaman..

Dan akhir sekali.. jike seorang lelaki inginkan seorang isteri yang mampu mentaatinya dan menyayanginya.. tentu seorang wanita inginkan lelaki yang juge mampu menyayanginya seikhlas hati.. terime baik buruk nya.. tiade manusia yang perfect didunia ini..

"jika kita inginkan seorang yang terbaik..maka berushalah untuk menjadi yang terbaik.."
WaAllahua'lam..

Read more...

Salam Imtihan...


Kepada sahabat2 yang akan menghadapi peperiksaan akhir semester ni.. selamat maju jaya..
Ingatlah..setiap usha kita hanya sebagai batu loncatan..segalanya ketentuan Allah..
Ape yang penting, usha..doa..dan tawakal..
Ape jua keputusan..terima dengan Redha..Allah telah merancang yang terbaik untuk hambaNya..

"Allahumma yassir fi hafazina, wa fi aqwalina, wa fi imtihanina, wa la tu'assir wa tammamu bilkhoir..."

Moga Allah tenangkan hati2 kite dalam menjawab peperiksaan..InsyaAllah..


Read more...

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP