...Ikatan Musafir..

Tuesday, 9 November 2010

Tiada Tajuk..~

Disaat saat dlm menghadapi peperiksaan akhir, insyaAllah ade lagi 3 paper lagi yang belum saye ketemu, masih lagi sempat membaca dan menyelami penulisan2 sahabat.. yang sentiasa membuka minda, menaikkan semangat, serta penuh dengan ilmu..

membaca dan terus membaca..~
akhirnye terdetik juge untuk menulis sesuatu..tanpa tujuan ingin sekali saya mencoretkan sesuatu didada blog ini..cube juge menyusun ayat sedangkan masih banyak lagi tajuk yang tak cover..
padahal, satu tajuk memakan masa hampir setengah hari, berani mati juge lah menghabiskan masa dengn menulis didada blog yang tidak seberapa ini..

Read more...

Friday, 5 November 2010

Amanah..~

"kite telah merancang..Allah juga merancang, namun perancanganNya adalah sebaik2 rancangan.."


sama2 lah kita ambil ikhtibar disetiap ape yang terjadi. Kalah bukan beerti kalah dalam perjuangan.. dakwah masih boleh dijalankan dengan baik asalkan adanya keikhlasan, kesungguhan dan tanggungjawab.. tanpa semua ni, jike menang pun, tapi tak mengisi kemenangan dengan sebaik2 nya, maka, samalah seperti menjadi orang yang kalah.. Ape pun, doakan pemimpin yang baru akan menjalankan tanggungjawab dan amanah dengan baik, ikhlas, adil serta jujur. Ingatlah, sesungguhnya setiap amanah yang terpikul dibahu kita, akan dipersoalkan diakhirat kelak..

"dan sungguh beruntung orang yang memelihara amanat-amanat dan janjinya" Al Mu'minun: 8

Read more...

Thursday, 4 November 2010

Siapakah..~


GalAS:
Moge Allah memberi kemenangan kepada orang2 yang ikhlas hatinya, dan diberkati Allah untuk menjdi seorang pemimpin dlm mencapai matlamat utama iaitu Daulah Islamiyah..

Moga pemimpin yang terpilih adalah dikalangan orang2 yang soleh, yang mampu memimpin rakyat kearah kebenaran dan keadilan..


ingatlah..

Allah menguji orang2 beriman kerana kasih dan sayang Nya yang teramat mendalam kepada hambaNya agar mereka tidak sesekali melupakanNya..
Ujian akan mendekatkan lagi hamba dan Tuhannya..
betapa Allah sangat menyayangi kite...Allah Akhbar!

Read more...

Wednesday, 3 November 2010

Fikirkanlah..~

"Adalah menjadi kesalahan di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 sekiranya memberi wang kepada para pengundi untuk memancing undi."


hari ni tergerak nak menyentuh sikit tentg kehangatan politik yang semakin membara di GAlas..
semakin dekat tarikh yang ditunggu utk memutuskan siapakah pemimpin s
eterusnya disana.. semakin banyak pula fitnah ditaburkan..

Astaghfirullah..beristighfarlah kite jike terdetik prasangka
yang buruk dan menjatuhkan maruah org lain sedangkan tujuan dan niatnya tidak kita ketahui dengn sebenar2nya.. tanpa usul periksa, gedebak dijatuhkan tuduhan.. mgkin telah menjadi budaya kite suke besangka buruk dengn orang baik..

saye berasa sedih dan semakin sedih kerana gejala fitnah memfitnah ini semakin berleluasa..
sesungguhnya memfitnah itu lebih berdosa dari membunuh..

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meneliti sama ada tindakan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi sumbangan wang tunai kepada masyarakat Orang Asli di Lojing, semalam melanggar Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya.

Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi zakat kepada Orang Asli yang diIslamkannya.
inilah niat sebenarnye..mgkin saye tak tahu juge cerita sebenar, tetapi hasil pembacaan dan juge telah dijelaskan diharakah daily..saye berasa yakin dan percaya bahawa tuduhan keatas tuan guru hanyalah fitnah semata2..

"Jika penerimanya adalah pengundi, ia menjadi satu kesalahan dan terpulang kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengambil tindakan,"

ini adlh statement yang saye perolehi dari utusan malaysia online. tapi dibenak fikiran saye mule berfikir dgn ligat..dan mengenang semula PRU12 dulu.. betapa ramai orang setempat yang terime wang tarik undi oleh pihak berkenaan. malah, minum kat kedai kopi pun dapat duit. bukan orang biase sahja, pegawai polis pun ade.. tapi kenape tiada yang menganbil tindakan. kenapa pihak polis pon menerima wang tersebut? kenape tak dibuat report? hm..konfuse, takkan itu adlh pemberian zakat jugak.. lagi satu, dari mane agaknya die dpt wang sebanyak tu..hm..fikir2kanlah. bukan provokasi tetapi sekadar untuk membuat semua berfikir..

benarlah orang kata..
kuasa boleh menyebabkan manusia dilembah kebinasaan. sanggup melakukan perkara yang dilarang oleh Allah swt kerana pangkat, harta dan wanita..

jadi..fikir2kanlah, kerana inilah kite ingin menegakkan keadilan. tak mahu gejala ini terus berleluasa sehingga menjadi satu budaya..
hadi..bagaimana caranya?
tepuk dada, tanye iman..
tepuk dada, tanye pendirian,
tepuk dada, tanyelah fikiran..


Read more...

Monday, 1 November 2010

MencintaiMu..~


Ya Allah..betapa aku sangat menyintaiMu YaRabb..
Betapa aku sangat merindui RasulMu Ya Rabb...
tapi Ya Allah Ya Tuhanku..
Ampunkan dosaku..
aku hamba yang lemah..
hanya manusia biasa..
kerna kelalaianku..
aku mencintai hambaMu lebih dari aku mencintaiMu..
dakaplah aku..
Agar cintaku hanya untukMu..
rindu hanya untuk RasulMu..
dan kasihku hanya untuk mak dan abah..~

Read more...

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP