...Ikatan Musafir..

Saturday, 27 February 2010

...Iman Jalan Menuju Keselamatan...~

Sambil2 sedang menyelesaikan assignment, secara automatik kepala ini mendongak ke atas memandang sebuah buku yang telah agak lama tidak kusentuh dan kubaca, terletak elok diatas rak buku.. secara automatik juge tangan ini mengambilnya dan terus membuka tajuk yang berkenan dihati..LaTahzan...~ ini lah tajuk buku tebal yang berwarna kuning itu...

Laju sahaja tangan menyelak halaman 323..Iman Jalan Menuju Keselamatan..
haaa...so, sekarang saya ingin berkongsi something hasil pembacaan tajuk ni.mungkin semua orang dah tau kot. takpe..bace je la kalau rajin^^

pada awalnya penulis membuat satu kesimpulan hasil yang diperolehi dari dua judul buku yang pernah dibacanya..Allahu yatajallaa fii'ashril ilmi dan at-Thibbu Mihraabul Iman. "kebanyakan faktor yang dapat membantu membesarkan seseorang dari perasaan gundah dan cemas ialah beriman kepada Allah dan menyerahkan semua urusan kepadaNya.."

....dan aku serahkan semua urusanku kepada Allah...(Al-Mu'min:44)

Orang yang menyedari bahawa semua ini berjalan berdasarkan ketentuan dalam qadha' dan qadar ,maka Allah akan menunjukkan hatinya untuk menerima dengan penuh keredhaan dan berserah diri..

Apabila kuat keimanan kite dihati, maka mudahlah untuk kite mendapat ketengannya..bagaimana nak tahu ade iman dihati??? ape kayu ukurnya???
ie bukan diukur dengan duduk diatas sejadah 24 jam, bukan diukur dengan linangan air mata keinsafan 24 jam tetapi lahir dari jiwe yang dlm, apabila kite melakukannya kite berasa tenang tanpe takut dosa dan apabila meninggalkannya rase gundah kerana takutkan azab api nerakan...

saya pernah terbaca sebuah buku..lupe tajuk dan diman.ehe^^..tapi ayatnye lebih kurang seperti ini..

"jika mereka ingin merebut syurga dengan hanya linangan air mata setiap malam diatas tikar sejadah kerana taubat dan keinsafan, tetapi aku ingin merebut syurga dengan syahid dijalan Allah dengan setiap titis darahku mengalir dimedan pertempuran demi Islam tercinta.."

Bile baca ayat ni ape yang anda semua fikir??? tepuk dada, tanyelah iman...
kerana adanya iman, maka adalah satu semangat tinggi yang ingin disumbangkan kepada agama Allah yang tercinta. bukan hanya diatas tikar sejadah memantapkan iman sendiri..tetapi dengan berbekalkan iman membela dan menyelamatkan agama Allah..

erm..alamak..rasenye tak sempat nak teruskan..^^ ehe.kene wat keje..oklah.. minta maaf la tak hbskan terus..

p/s: bacalah La Tahzan..pengubat jiwe..(^_^)

Read more...

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP