...Ikatan Musafir..

Friday, 8 April 2011

Memburu Kemanisan Iman..~



Memburu kemanisan iman..
Tajuk besar majalah solusi terbaru edisi 30..

Naungan Allah: "Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud: Allah berfirman pada hari kiamat:'Dimanakah orang yang bercinta kerana keagungan Ku pada hari ini? Aku akan menaungi mereka di bawah nainganKu pada hari yang tiada naungan kecuali naungan Ku'" Riwayat Muslim..

Kualiti hati pada kemanisan iman..
"Orang miskin yang sabar boleh menikmati kehidupan yang tidak boleh dinikmati oleh orang kaya yang ego. Sebaliknya tanpa sifat qanaah, si hartawan akan terseksa oleh kemiskinan jiwanya. Itulah yang dimaksudkan oleh sabda Baginsa saw: "Bukanlah kekayaan itu harta yang melimpah ruah, akan tetapi kekayaan(yang sebenar2nya) ialah kaya jiwa.."

Apabila kualiti hati rendah,nikmat yang banyak terasa tidak cukup. Tiada syukur, sabar, qanaah dan reda, diri akan diperhambakan oleh hawa nafsu dan syaitan kearah kejahatan. Sebaliknya hati yang kuat mampu mengawal nafsu, umpama burung yang menerbangkan sangkarnya. manakala hati yang lemah sentiasa terkurung oleh kehendak2 nafsu, seperti burung yang terkurung di dalam sangkarnya.


Daripada Anas bin Malik r.a. bersabda Rasulullah saw: "Tiga perkara apabila terdapat pada diri seseorang , ia merasai kemanisan iman, sesiapa yang cintanya kepada Allah dan Rasul lebih dari cintanya kepada yang lain, sesiapa yang cintanya kepada orang lain hanya kerana Allah, dan ia membenci kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkannya(daripada kekufuran), seperti mana benci dicampakkan ke dalam api.." -Riwayat Muslim

Read more...

Tuesday, 5 April 2011

Paper cranes Dan Piano..



Juz coret2..
Selingan dlm stadi, sambil2 wat paper cranes and dengar lagu..
bukan lagu.. rentak piano..Paper crane pertama yang siap di buat..


Dah banyak...Makin banyak dan banyak..


sekarang da dekat 200 paper cranes yang terhasil..
Dalam menghasilkan paper cranes ni, memang menguji kesabaran.. mengambil masa juge..
banayk mane pun saye hasilkan paper cranes ni, ie tetap paper cranes yang tiada ape2 makna dan tidak bernyawa.. Hanya Allah yang mampu menghidupkan dan mematikan..
WaAllahua'lam..

Read more...

Saturday, 2 April 2011

Khat Diwani..^^

Salam..aha..sihat semua?^^ lame dah tak update blog..
esok ade exam. paper ke2..^^
tapi saya bukan nak sebut tentang exam.. juz nak kongsi dengan sahabat pasal khat diwani.. antara jenis khat yang cantik^^
nak relax2 jap..dah pening duk wat kire2..ehe~

Haritu exam khat, kene wat khat jenis ni..uhu, satu hari practice tak jadi2.ehe~ ni hasilnya:


aha..ni la hasil tulisan saye..^^tak pandai wat sebenarnye. maklumlah baru belajar satu tahun. Ustaz shahrizal ckap, kalau nak belajar khat ni ambik mase. die belajar dari zaman sekolah lagi. pastu, kene teror dalam meniru.ehe~

Yang ni pulak adalah assignment pertama yang ustaz bagi untuk khat diwani^^
"Rasulullah saw. ikutan sepanjang zaman"


Yang ni pulak adalah assignment yang kedua..ahaaa faham tak? "assalamualaikum"


Yang ni assignment yang ke3^^ surah Al Fatihah ayat akhir^^


erm..Sebenarnye kalau betul2 belajar khat ni, unik sebenarnye..tak semua orang boleh buat^^..ehe~ khat diwani yang saye hasilkan ni adalah hasil ajaran ustaz baki..memang hebat.^^
WaAllahua'lam..

Read more...

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP