...Ikatan Musafir..

Thursday, 6 September 2012

Jalan2 di Taman Tamadun Islam Kuala Terengganu

Minggu lepas hari Jumaat, setelah due bulan menetap di terengganu, first time abang bawak jalan2 ke KT.. Alhamdulillah.. dpt juge menjejakkan kai di KT.. antara bandar besar di Terengganu.

Mule2 sekali kami masuk, Mydin..em..besar.macm mall.
then, lepas solat jumaat, kami ke masjid kristal.. masjid yang tdk boleh dilakukan solat jumaat.. sebab tiada penghuni tetap di kawasannya..
tapi..masjid tu mmg cantik.. sejuk..nyaman je.. selesa solat kat situ..

selesai saye menunaikan solat zuhor, abang bawak ke Taman Tamadun Islam..
agak mahal la tiket masuk.. RM 15 sorang..
Mule2 tu merungut jugak sbb kene bejalan jauh. dah la tiket mahal..
tapi..subhanaAllah..bile masuk..dan berjalan ke dalam taman.. semakin teruja.. banyak monumen masjid seluruh dunia..

Antaranya..:

Masjid Negara

mmg cantik bile dlm keadaan yang kecil..nak masuk pun xmuat^^. tapi..masjid2 ni agak terbiar, tak de orang bersihkan.. sayang...

Masjid Kudus Al Minar, Indonesia..

Taj Mahal.. dan banyak lagi..
masuk dlm tu mmg teruja nak ambik gambar.. sebb die dlm binaan yang kecil.. pintunye pun sgt kecil..ehe..tapi mmg cntik..

ade satu masjid yang bile kami pergi, abang tak nak ambik gambar.. mule2 pelik juge.. rupenye die ade alasan tersendiri..

" abang xnak ambik gambar kat replika masjid ni..sebb tahun depan moge2 dapat ambik gambar kat masjid yang real.."
tersentak... besar cite2 abang.. nak tahu masjid ape? taraaaaaaaaaaaaaaa..

Masjidil Haram... ni la monumen masjidil haram.. kecil je.. rendah.. dan comel..^^ moge dpt ke sane..ke masjid yg real tahun depan.. aamiin...

haaa...ni la salah satu keindahan terengganu.. ade Taman Tamadun Islam..
mmg kalau masuk agak boring dan penat..tapi bagi mereka yang cintakan masjid2 Allah..mesti teruja dengan binaan2 masjid2 yang unik ini.. setiap masjid punya keistimewaan tersendiri.. walaupun xdpt pergi semua masjid ni dpt reality..monumen pun jadilah.. ia menjadi satu kenangna indah buat saye dan suami..
waktu buat lawatan tu.. kebanyakan nya orang2 tue...tapi.. kami terserempak dengan 3 orang remaja.. tabik spring kat mereka.. remaja lelaki..boleh tertarik utk buat lawatan kat taman tamadun islam ni.. sebb taman tu mmg kosong,, macam jarang ade pelawat..

bagus 3 orang remaja lelaki ini..mereka kelihatan sgt teruja dan gembira sepanjang lawatan..seronok tgk ade anak2 muda yang berminat dengan keunikan rumah2 Allah.. Alhamdulillah..

hope dapat pergi ke semua masjid real yang ade kat Taman Tamadun Islam ni^^ Aaaamiin..Ya Rabb.
:Terime Kasih abang..~





0 comments:

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP