...Ikatan Musafir..

Wednesday, 3 November 2010

Fikirkanlah..~

"Adalah menjadi kesalahan di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 sekiranya memberi wang kepada para pengundi untuk memancing undi."


hari ni tergerak nak menyentuh sikit tentg kehangatan politik yang semakin membara di GAlas..
semakin dekat tarikh yang ditunggu utk memutuskan siapakah pemimpin s
eterusnya disana.. semakin banyak pula fitnah ditaburkan..

Astaghfirullah..beristighfarlah kite jike terdetik prasangka
yang buruk dan menjatuhkan maruah org lain sedangkan tujuan dan niatnya tidak kita ketahui dengn sebenar2nya.. tanpa usul periksa, gedebak dijatuhkan tuduhan.. mgkin telah menjadi budaya kite suke besangka buruk dengn orang baik..

saye berasa sedih dan semakin sedih kerana gejala fitnah memfitnah ini semakin berleluasa..
sesungguhnya memfitnah itu lebih berdosa dari membunuh..

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meneliti sama ada tindakan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi sumbangan wang tunai kepada masyarakat Orang Asli di Lojing, semalam melanggar Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya.

Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi zakat kepada Orang Asli yang diIslamkannya.
inilah niat sebenarnye..mgkin saye tak tahu juge cerita sebenar, tetapi hasil pembacaan dan juge telah dijelaskan diharakah daily..saye berasa yakin dan percaya bahawa tuduhan keatas tuan guru hanyalah fitnah semata2..

"Jika penerimanya adalah pengundi, ia menjadi satu kesalahan dan terpulang kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengambil tindakan,"

ini adlh statement yang saye perolehi dari utusan malaysia online. tapi dibenak fikiran saye mule berfikir dgn ligat..dan mengenang semula PRU12 dulu.. betapa ramai orang setempat yang terime wang tarik undi oleh pihak berkenaan. malah, minum kat kedai kopi pun dapat duit. bukan orang biase sahja, pegawai polis pun ade.. tapi kenape tiada yang menganbil tindakan. kenapa pihak polis pon menerima wang tersebut? kenape tak dibuat report? hm..konfuse, takkan itu adlh pemberian zakat jugak.. lagi satu, dari mane agaknya die dpt wang sebanyak tu..hm..fikir2kanlah. bukan provokasi tetapi sekadar untuk membuat semua berfikir..

benarlah orang kata..
kuasa boleh menyebabkan manusia dilembah kebinasaan. sanggup melakukan perkara yang dilarang oleh Allah swt kerana pangkat, harta dan wanita..

jadi..fikir2kanlah, kerana inilah kite ingin menegakkan keadilan. tak mahu gejala ini terus berleluasa sehingga menjadi satu budaya..
hadi..bagaimana caranya?
tepuk dada, tanye iman..
tepuk dada, tanye pendirian,
tepuk dada, tanyelah fikiran..


0 comments:

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP