...Ikatan Musafir..

Wednesday, 6 January 2010

Syukur...

Ku titipkan rasa kasih dan cinta pada Yang Maha Esa..sejambak kuntuman rindu buat RasulAllah.. sekalung haruman sayang untuk mak dan abah..

“Perjuangan itu nombor SATU, tapi..belajar bukan nombor dua..”


Ni lah ayat yang selalu dipesan oleh ustaz2.. ku amati kembali..


“ape pun..utamakan stadi, takda kompromi kalau bab stadi..tu tujuan utama ila kat UIA. Blaja untuk cakap ‘tidak’, bukan wala’ tak tentu pasal..”


Ni pulak meseg sorang sahabat..


Aku..duduk..pandang skrin enset N3500c itu lame..tibe2 teringat mak n abah kat rumah.harapan mereka tinggi untuk melihat aku berjaya.. nil ah tujuan utama aku menyambung pelajaran yang sebenarnye..aku tersedar dari lena..yer..tujuan ku untuk menuntut ilmu..sibuk mana pun dlm usha dakwah di kampus..pelajaran perlu diutamakan.. kadang2..balik tgh malam, program tu program ni.. bile sampai mahallah rase malas dan sgt penat untuk stadi..last2 terus tdo..tanpe stadi..


Hm..malam semalam gi bilik sahabat.wat keje sket..die memng seorang yang sgt sibuk..ngan stadi..ngan taklifat.. MasyaAllah..aku sedikit terkesima melihat die sampai tertidur di kerusi waktu siapkan keje..

Balik je kebilik..aku terfikir..ape sgt la taklifat yang aku dpt jike nak dibandingkan dgn sahabat2 lain..walaupun penat dan susah, mereka tetap berusha gigih.. tapi aku..dah la kekadg takde keje..stadi pun malas..
Ape yang aku buat sebenarnye di UIA ni??? Belajar??? Result takdelah mantap mane.. dakwah??? Tak pandai kot..hm..

YaAllah..betapa banyak setiap detik masa berlalu yang telah kubazirkan..

Pas jawab test financial management 1 td baru aku merasakan masa itu sgt berharga..masa yang ada tulah septtnya aku penuhkan dgn stadi, dan tugas2 lain sebagai khalifah di muka bumi ini..setitik demi setitik mutiara jernih gugur..
Ya Allah..aku bersyukur kerana Kau tempatkan aku disamping sahabat2 seperjuangan. Ikatan ukhwah yang kukuh yang sentiase membantu tanpe membiarkan aku terjatuh walau sebentar..

Aku bersyukur dengan dengan nikmat iman yang Kau kurniakan..aku akan sentiasa bermusafir..Aku bersyukur atas nikmat perjuangan ini yang membuatkan aku ydk rase kosong dlm menuntut ilmu dunia akhiratMu Ya allah..


Aku harus berusha gigih..seperti sahabat2..berjaya dalam stadi..berjaya dlm dakwah..InsyaAllah..

0 comments:

...Kematian semakin menghampiri...

Lilypie Kids Birthday tickers

...Something Important...

Lilypie Angel and Memorial tickers

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP